Scallion Chinese Pancake

Artikel dalam Bahasa Indonesia, klik di sini :)

It is this week’s BOOM in cooking group i joined, Scallion Chinese Pancake.  It is almost like Maryam Bread but has scallion and cheese in it. The recipe comes from a video of a member. Looks so easy and everyone in the group so excited to make it right away. And I can’t get it off of my mind. So, weekend finally came, and i made it right away ^_^

This recipe is by Sari Dewi Wansawijaya. The video below shows how to make it step by step. So clear and easy to follow, isn’t it. I love this video ^_^ The ingredients are below the video.

flour 600 gr Flour salt n pepper 1 tsp Salt & 1/2 tsp Pepper
water 350 ml Warm Water butter 6 tbs Melted Butter
scallion-green-onion Scallion cheese-cheddar Grated Cheese

I added bacon as filling. There are  few of things i have noted:

  1. The frying process is pain in the *SS 😛 It needs a very low heat so it takes like.. forever. But be patient. The result is worthy. Bigger heat won’t dry the inside layers.
  2. Once  rolled, better rest them for a while. The video doesn’t show the resting process. So at first i just flatten couple of them. The resting does differs the result.
  3. Be generous in giving butter.
  4. Flatten them really flat

Mine is still not as crispy as the video, though. It was because the lowest heat of my stove is still to hot. I tried to lift pan, making extra distance from the heat. It worked! But my hand hurt LOL.  And that particular succeed piece was innocently eaten ny my mom, so i couldn’t take picture 😉

It is definitely a deli and my nephew loves it. So, yes.. i will make it again 😉

IMG_9826 copy

~ ♥ ♥ ♥ ~

Pancake Cina Daun Bawang

Kuliner ini sedang BOOM di grup masak tempat aku gabung. Mirip seperti roti maryam tapi ada isian daun bawang dan keju. Resepnya berupa video yang dibuat anggota frup. Terlihat sangat mudah dan semua orang di group tertarik dan membuatnya langsung. Aku jadi kepikiran terus. Jadi, begitu akhir minnggu datang, aku langsung buat ^_^

Ini adalah resepnya Sari Dewi Wangsawijaya. Video berikut menunjukkan langkah-langkah membuatnya. Sangat jelas dan mudah untuk diikuti, ya. Aku suka video ini ^_^ Bahan-bahannya kutulis di bawah.

Bahan:
flour 600 gr Tepung Terigu Sedang salt n pepper 1 sdt Garam & 1/2 sdt Merica
water 350 ml Air Hangat butter 6 tbs Mentega Cair
scallion-green-onion Daun Bawang, rajang kasar cheese-cheddar Keju Parut

Aku tambahkan bacon buat isian. Ada beberapa catatan dari hasil mencoba resep ini:

  1. Proses masaknya adalah yang menyebalkan 😛 Apinya harus super kecil, jadi kira-kira butuh waktu.. selamanya 😛 Tapi bersabarlah. Hasilnya mumpuni kok. Kalau apinya besar, lapisan di dalamnya tidak akan kering.
  2. Setelah digulung, lebih baik diistirahatkan dulu sebentar. Videonya tidak menunjukkan begitu sih. Tapi aku coba di awal langsung memipihkan adonan. Tenyata hasilnya berbeda dengan yang sempat istirahat. Kantong udaranya lebih banyak.
  3. Banyak-banyak memberi mentega
  4. Pipihkan dengan sangat tipis

Punyaku masih belum se-krispi di video. Soalnya api terkecil komporku masih terlalu panas. Aku coba mengangkat wajannya agar jarak dengan api lebih jauh. Berhasil! Tapi tanganku capek 😛 Dan satu-satunya yang berhasil itu diambil dengan tanpa dosa oleh mama, jadi tidak sempat aku foto 😉

Ini benar-benar enak dan ponakanku suka. Jadi, ya.. aku akan buat lagi 😉

IMG_9826 copy

~ ♥ ♥ ♥ ~

Advertisements

2 thoughts on “Scallion Chinese Pancake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s