Tempe Bacem

Artikel dalam Bahasa Indonesia, klik di sini :)

It’s too quiet here for too long. My bad. I both was busy and lost my spirit to go to kitchen. Well, am trying to get back on track, now. Starting with a small step, this simple yet delicious mom’s recipe, Tempe Bacem. I don’t know what to call it in English, please tell me on the comment below if you happen to know. Thank you :*

Anyway, if you haven’t met tempe before, it is a food product from fermented soybeans, that has cake-like form. It is originated from Indonesia, my country (yeeey ^_^). I love its spongy-crunchy texture.

Bacem itself actually means marinate or soak a food in sugar and salt water, so the food will last longer. In javanese, we do bacem with palm sugar. So, you will expect its taste should be sweet, but not candy sweet.

Ingredients:
tempe 1 block Tempe Sugar-Aren 100 gr Palm Sugar
bayleaf 2 Bayleaf galangal 1-2 cm Galangal
garlic-powdered 1 whole clove Garlic salt n pepper 1-2 pinch Salt
water  300-500 ml Water (covers all tempe)  oil-veggie  Vegetable Oil for frying
Steps:
  1. Cut tempe into medium blocks (mine is round 4x4x3 cm).
  2. Smash garlic and roughly chop it. Also smash galangal.
  3. In a deep pan, boil water. Add in palm sugar and let it dissolve.
  4. Add in garlic, galangal, and bayleaf. Bring it to boil again.
  5. Put in tempe blocs. Make sure the liquid covers all tempe. Add water if necessary. Add Salt.
  6. Low down the heat and let it cook until all water evaporates. Stir occasionally to avoid burn.
  7. When all water is gone, it is actually ready and good to be eaten. But, we usually fry it to bring out its caramel taste.
  8. So, heat oil in frying pan in medium heat. When the oil is hot, slide tempes in. They may make bubbles and give you burn residue from caramel. Just stir gently and make sure tempes have nice brown color with some caramel here and there.
  9. Take tempes out from oil and let it sit on paper towel to absorb excess oil.
  10. Tempe Bace is ready ^^ Serve it with warm rice and sambal ^^

You can change the tempe with tofu. Tahu (tofu) Bacem is also a popular dish. Just make sure you have a firm type of tofu, and cut it into bigger block to avoid any wreck. I’m thinking to make a Chicken Bacem.. well, perhaps later 😛 Now, it’s time to eaaaaaat 😛

IMG_20160305_174231 copy

~ ♥ ♥ ♥ ~

Tempe Bacem

Terlalu lama sepi di sini. Salahku. Selain sibuk akhir2 ini aku kehilangan semangat untuk ke dapur. Well, aku sedang berusaha kembali nih. Dimulai dengan langkah kecil, resep mama yg sederhana tapi enak ini, Tempe Bacem. Aku nggak tau bahasa Inggrisnya apa ya ? Kalau ada yg tau, boleh donk kasih tau di komen. Terima kasih :*

Mungkin ada yg belum tau tempe sebelumnya, tempe adalah hasil fermentasi kacang kedelai yang punya bentuk mirip kue. Asalnya dari Indonesia, kok ^_^. Aku suka sekali teksturnya yang lembut seperti spons tapi juga ada crunchy-nya.

Bacem sendiri artinya merendam makanan dalam larutan gula atau garam. Tujuannya agar makanan jadi lebih awet. Di Jawa, kita membacem dengan gula aren. Jadi, rasanya akan manis, tapi tidak seperti permen.

Mari kita mulai ^_^

Bahan:
tempe 1 kotak Tempe Sugar-Aren 100 gr Gula Aren Batok
bayleaf 2 Daun Salam galangal 1-2 cm Lengkuas
garlic-powdered 1 bongkah Bawang Putih salt n pepper 1-2 jumput Garam
water  300-500 ml Air (hingga menutup tempe)  oil-veggie Minyak untuk menggoreng
Langkah:
  1. Potong tempe dengan ukuran sedang, kira2 4x4x3 cm.
  2. Geprak bawang putih dan rajang kasar. Geprak juga lengkuas.
  3. Dengan wajan yg tinggi, rebus air. Tambahkan gula aren hingga larut.
  4. Tambahkan bawang putih, lengkuas, daun salam. Masak hingga mendidih lagi.
  5. Masukkan potongan tempe. Pastikan semua tempe terendam larutan. Tambahkan air jika perlu. Lalu tambahkan garam.
  6. Kecilkan api sekecil mungkin dan biarkan hingga air habis menguap. Aduk dan balik tempe sesekali saja hanya untuk menghindari gosong.
  7. Ketika air telah habis, sebenarnya tempe bacem sudah jadi dan siap dimakan. Namun biasanya kami menggorengnya untuk mengeluarkan rasa karamel dari gula aren.
  8. Jadi, panaskan minyak dengan api sedang, lalu goreng tempe. Akan menimbulkan banyak buih dan juga banyak residu gosong dari air karamel yg keluar. Aduk perlahan dan singkirkan buh serta residu itu. Pastikan tempe berwarna coklat dengan beberapa karamel di sini sana.
  9. Keluarkan dari minyak dan taruh di atas kertas tissue untuk meresap sisa minyak
  10. Sajikan dengan nasi hangat dan sambal ^^

Tentu saja anda bisa membacem tahu dengna cara yg sama. Hanya saja pastikan memilih tahu yg padat dan potong lebih besar agar tidak hancur. Aku berpikir untuk membuat Ayam Bacem.. mungkin nanti2 😛 Sekarang, waktunya makaaaaaaan!!

IMG_20160305_174231 copy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s