Miso Pork Leg Stew

Artikel dalam Bahasa Indonesia, klik di sini :)

Miso is a Japanese seasoning that is made from fermented soybeans. . Similar with tau co (Chinese fermented soybeans) but they have different kind of fungus. It is salty and a bit sour. Mainly, there are 2 kind of miso, white and red. The white one tastes lighter than the red one. Because of the taste, Japanese usually uses the white one in summer, while the red one most common to be used in winter.

Anyway, this dish is not a Japanese traditional dish. Actually, as far as my knowledge, this is a Chinese dish, we call it in bahasa “Babi Kecap”, pork stew seasoned with sweet soy sauce and Chinese 5-spices. But since i have an almost expired red miso paste, i decided to use it as substitution for salt / soy sauce (not the sweet one, we still use it).

The result is fantastic. You will have such a flavorful taste from a 3-seasoning dish (well, 4 if you count the pepper). And yes, it is, easy to make. ^^

Ingredients:
pork-leg 500 gr Pork Leg sweet soy sauce 4 tbs Sweet Soy Sauce
miso-red 2 tbs Red Miso Paste 5 spice 1 tsp Chinese 5 Spice
salt n pepper 1/2 tsp Pepper water 750 ml Water
Steps:
  1. In a small bowl, mix sweet soy sauce and miso. Make sure there is no miso lump.
  2. In a pressure cooker, add water and miso mixture above. Put in pork legs. Cook it under high-pressure for 15-30 minutes.
  3. Unlock the lid, add in 5-spice and pepeer. Cook on low heat until the water is only half or less.
  4. Serve ^^

It is incredibly easy, isn’t it ? ^^ Have it a try and let me know do you like it or not ^^

~ ♥ ♥ ♥ ~

Kaki Babi Kecap Miso

Miso adalah bumbu Jepang yang terbuat dari fermentasi kedelai, mirip dengan tau co tapi dibuat dengan jamur yg berbeda. Rasanya asin dan sedikit asam. Utamanya, ada 2 macam miso: putih dan merah. Mido putih rasanya lebih ringan dari yg merah. Karena itu orang Jepang biasanya menggunakan miso putih saat musim panas sedangkan yg merah digunakan untuk masakan2 musim dingin.

Sebenarnya masakan ii bukan masakan tradisional Jepang. Setauku, ini adalah masakan Cina, kita keal dengan “Babi Kecap”, stup babi dibumbui kecap manis dan ngo-hyong. Tapi karena aku punya pasta miso merah yang hampir kadaluarsa, aku pakai dia sebagai pengganti garam / kecap asin.

Hasilnya fantastis. Kamu akan memperoleh rasa yg kompleks hanya dari 3 bumbu (well, 4 dengan merica). Dan, ya, ini mudah dibuat ^^

Bahan:
pork-leg 500 gr Kaki Babi sweet soy sauce 4 sdm Kecap Manis
miso-red 2 sdm Pasta Miso Merah 5 spice 1 sdt Ngo-Hyong
salt n pepper 1/2 sdt Merica water 750 ml Air
Langkah:
  1. Aduk rata kecap manis dan miso dalam sebuah wadah hingga miso tidak menggumpal.
  2. Dalam panci presto, masukkan air dan campuran miso. Masukkan kaki babi. Masak dengan tekanan tinggi selama 15-30 menit.
  3. Buka kuncian tutupnya, tambahkan ngo-hyong dan merica. Masak dengan api kecil hingga air tinggal setengah atau kurang.
  4. Sajikan ^^

Sangat mudah, kan ^^ Silakan dicoba dan beri tahu aku pendapat anda ^^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s